Dit zijn dé vrouwen van Hekstra

Wie aan de bouw denkt ziet hoogstwaarschijnlijk als eerste stoere kerels voor zich. Grote werkschoenen, ruwe handen, harde werkers. Bij Hekstra klopt dat beeld. Van de meer dan 60 medewerkers is bijna iedereen man. Toch is het niet alleen maar testosteron wat de klok slaat bij Hekstra. Tussen al die mannen lopen ook drie vrouwen rond: Lisa, Dora en Rie-Anne. Nieuwsgierig hoe zij zich staande houden in deze typische mannenwereld? Hoog tijd voor een interview met de vrouwen van Hekstra.

Hoe is het om binnen een mannenbedrijf te werken?

Dora: “Ik ervaar het niet per se als een typisch mannenbedrijf, al is het natuurlijk soms wel echt mannelijk. Als je eens een bepaalde opmerking krijgt of van dat mannelijke geouwehoer. Dat is wel lachen, maar je moet er wel geschikt voor zijn.”
Lisa: “Je moet er inderdaad wel tussen passen eneen beetje nuchter zijn. Soms wordt er wel eens een schuine grap gemaakt, daar moet je wel tegen kunnen. Een beetje inlevingsvermogen in een man hebben is denk ik wel een goede eigenschap!”
Rie-Anne: “Ik houd ervan om met mannen samen te werken. Het is lekker nuchter en to the point. Ik voel me wel echt op mijn gemak bij ze en dan af en toe even samen ouwehoeren en lompe grappen maken hoort erbij en geeft plezier.”
Dora: “De mannen vinden het ook wel weer erg leuk
dat wij -vrouwen- er zijn. Je krijgt soms even een ander gesprek. Mannen zeggen vaak ook andere dingen tegen een vrouw, dan tegen elkaar.”
Lisa: “De gesprekken zijn dan soms ook wel wat serieuzer en de mannen onderling ouwehoeren meer met elkaar. Al kunnen wij dat ook heel goed met ze hoor.”

Waar gaan dat soort gesprekken dan over?

Dora: “We horen zo nu en dan alle Tinder- en date- verhalen aan, dat zorgt voor heel wat gelach!”
Lisa: “Maar advies hoeven we niet te geven, haha.”
Rie-Anne: “Het is leuk dat ze ook geïnteresseerd zijn in ons en in onze verhalen. Dan hebben we het als team gewoon fijn met elkaar. We tonen interesse naar elkaar, maar hebben ook lol!”
Lisa: “Ja, want zodra het over vrouwendingen gaat, dan vinden ze er ook wel weer wat van hoor! Zo kan ik met Rie-Anne best wel eventjes over kleding kletsen.” Rie-Anne: “Dan hoor je ineens uit een hoek komen: ‘Jemig, hoe kinne jim in kertier oer klean prate?’”

Moeten er meer vrouwen in de bouw komen?

Lisa: “Ik denk dat het wel een drempel kan zijn, om in de bouw te gaan werken. Een vrouw als werkvoorbereider of tekenaar zou prima kunnen. Bij Hekstra zouden we hier zeker wel voor openstaan!”
Dora: “Hekstra is zeker een bedrijf dat hier open voor zou staan. We kijken namelijk meer naar wat voor persoon je bent en niet of je een jongen of meisje bent. Als je gemotiveerd bent en als je wil: waarom niet?”
Rie-Anne: “Voor de diversiteit zou dat goed zijn, want een vrouwelijke factor en wat vrouwelijke energie is niet verkeerd. Een beetje een gezonde mix, daar is niks mis mee. Maar of de mannen daar ook zo over denken…”

Zijn er ook minpunten?

Lisa: “Eén groot minpunt: de wc-bril staat eigenlijk altijd omhoog, haha!”

Al met al voelen de vrouwen zich thuis bij de mannen in het bedrijf. Ze hebben de heren eigenlijk nooit nodig, alleen soms als model voor een foto. “Daar weet ik ze nog niet zo goed voor te strikken”, vertelt Lisa. Rie- Anne vult aan: “Ik kan niet zonder die mannen, ik heb ze echt nodig voor de bouwtechnische dingen en het stukje werkvoorbereiding. Ik doe vaak een beroep op ze!” Samen vormen ze een fijn team en doen ze leuke dingen met elkaar. De samenkomsten en de borrels in ’t Bynt zijn heel gezellig en dat is ook belangrijk. “We zijn dan even met de hele club bij elkaar en dan speelt dat thuisgevoel ook bij ons weer op”, vertelt Dora trots.

Dora Bouma  |  Gastvrouw & secretaresse

Dora werkt sinds 1998 bij Hekstra en was destijds de allereerste vrouwelijke werknemer van het bedrijf. “Ik hoorde dat ze iemand zochten voor op kantoor om administratief werk te doen. Ik heb gelijk gebeld, kon
de volgende dag langskomen en de maandag erop beginnen.” Na al die jaren bij Hekstra is ze nog steeds blij met haar keuze om er te komen werken. ,,Ik vind het heel erg leuk om contact te hebben met mensen, dat komt terug in mijn functie als gastvrouw, maar ook als er iets is met het personeel. Ik ben hun eerste aanspreekpunt, bijvoorbeeld als ze ziek zijn of nieuwe werkkleding nodig hebben.” Dora hoopt tot haar pensioen lekker bij Hekstra te blijven. “Ik vind het een fijn bedrijf en heb leuke collega’s, ik voel me hier echt op mijn plek!”

de vrouwen van hekstra

Lisa Brandsma  |  Marketing & communicatie

Lisa mag zich sinds een jaar werknemer van Hekstra noemen en is verantwoordelijk voor alle communicatie, het bijhouden van de sociale mediakanalen en het oppakken van grotere projecten met externe partijen. “Ik solliciteerde bij het bedrijf van Romke zijn vrouw, maar kon daar niet genoeg uren krijgen. Op datzelfde moment reed ik met haar naar Hekstra toe. Romke zocht namelijk nog iemand voor de marketing en communicatie binnen Hekstra. We hadden een erg leuk gesprek, het klikte goed en zo had ik binnen één dag twee nieuwe banen!” Lisa vindt de veelzijdigheid van haar werk erg leuk. “De ene dag even de bouw bezoeken en foto’s maken en de andere dag ben ik een open dag aan het plannen. Ik heb met iedereen binnen het bedrijf te maken en dat maakt het erg leuk.”

de vrouwen van hekstra

Rie-Anne Faber  |  Kopersbegeleiding bij projectbouw

Rie-Anne is sinds 2020 actief bij Hekstra. Eerst hield ze zich bezig met personeelszaken, inmiddels is ze de kopersbegeleider van alle projectbouw. “Een veel leukere functie”, vindt Rie-Anne nu. “Ik begeleid de mensen die een woning hebben gekocht die nog gebouwd moet worden. Ik neem ze mee door de hele reis die ze moeten afleggen en alle begeleid ze bij alle beslismomenten die ze tegenkomen. Deze mensen bieden we vanuit Hekstra ook een interieuradvies aan. Dat is een mooie toevoeging op het creëren van het thuisgevoel.” Rie-Anne vindt de bouw een hele leuke sector. “Er staat eerst niks en uiteindelijk staat er gewoon een huis, dat een thuis wordt voor deze mensen. En ik heb ze daar dan bij geholpen, dat geeft wel voldoening!”

vrouwen van hekstra

terug naar nieuwsoverzicht

Meld je aan voor onze nieuwsbrief: