Als een meester het dak op

Als je Bert de Jong zoekt tijdens zijn werktijden kun je het beste eerst even omhoogkijken. Want de kans is groot dat je hem boven op het dak van een huis aantreft. Eng? Welnee, want Bert is dakmeester bij Hekstra en doet niets liever dan werken op hoogte.

Hekstra kan veel verschillende soorten werkzaamheden uitvoeren en het renoveren en isoleren van daken hoort daar ook bij. Een vakgebied waar Bert alles van weet, want hij is niet alleen dakmeester, maar ook voorman. Dat betekent dat hij een eigen ploeg heeft die hij aanstuurt. ,,Zo’n ploeg bestaat uit verschillende vakmensen”, legt Bert uit. ,,Behalve een voorman is er een timmerman, een pannenlegger en een leerling. Het mooie aan zo’n ploeg is dat we het met z’n allen doen. Het is echt teamwork.”

Door de jaren heen hebben Bert en zijn team ontelbaar veel daken gerenoveerd en geïsoleerd, voornamelijk in opdracht van woningcorporaties. ,,Zij willen alle woningen verbeteren en verduurzamen. De huizen van zo’n corporatie stammen vaak uit de jaren ’70 en ‘80 en zijn nog nooit geïsoleerd”, vertelt Bert. ,,Binnen deze renovaties zijn wij dan verantwoordelijk voor het dak. Vanaf de gording tot de nok aan toe en alles daartussenin. Zoals boeidelen, dakkapellen, dakramen en een stukje zolder.”

Een dak is een groot onderdeel van een huis, dus zodra dat beter geïsoleerd is merken de bewoners dat meteen en daar wordt Bert iedere keer weer vrolijk van. ,,Het leukste aan dit werk is dat de bewoners het waarderen dat je er iets moois van maakt. Met welk project we ook bezig zijn, we verhogen altijd het wooncomfort. En daar zijn de bewoners natuurlijk heel erg blij mee.”

Het soort woning maakt voor Bert niet zoveel uit. Een doorsnee jarenzeventighuis of een bijzonder monumentaal pand: hij werkt aan beide even graag. Toch is er wel één project dat Bert niet snel meer vergeet. ,,Dat was in de Moluksewijk in Hoogkerk. Die hele buurt is aangepakt en alles is nieuw. Het was zo mooi om te zien dat deze mensen zo trots waren op hun buurt. Er werd tijd en energie in hun wijk gestoken, ook door henzelf. Daardoor was er weer leven in de brouwerij.”

Niet alleen de dankbaarheid van bewoners, maar ook de diversiteit aan werkzaamheden maken dat Bert zo van zijn werk houdt. ,,De term ‘dakmeester’ representeert niet honderd procent van wat we doen. De jongens van de houtskeletbouw zeggen ook weleens: wat moet je op dat dak, een beetje pannen leggen? Maar ik heb soms weken dat ik geen dakpan aanraak. Want we doen zoveel meer. Zo hebben we ook veel timmerwerk, waarbij we soms mooiere dingen maken dan in de nieuwbouw”, vertelt Bert enthousiast. ,,Wij timmeren bijvoorbeeld veel ter plekke en op maat, er is namelijk geen tekening. In de nieuwbouw werk je wel vanaf een tekening, het moet dan precies zo gemaakt worden.”

Om nieuwe klussen zit Bert voorlopig zeker niet verlegen want er is meer dan werk genoeg. ,,De agenda is tot de bouwvak van volgend jaar gevuld. We kunnen dus wel wat nieuwe mensen gebruiken”, laat Bert weten. Wil jij ook, net als Bert, diversiteit in je werk en onderdeel zijn van een leuke groep? Denk er dan eens aan om dakmeester worden bij Hekstra. Bert leert je het vak meer dan graag!