Bijzonder wonen midden in de natuur

Van een kinderrijke buurt in Leeuwarden verhuisden Henk en Monique naar een huis midden in een natuurgebied nabij Opeinde met hele andere directe buren. Geen kinderen, maar koeien. Best een omschakeling, maar wennen hoefden ze geen moment. Sterker nog: Henk en Monique konden niet wachten tot ze er konden gaan wonen.

,,En dan te bedenken dat ik eigenlijk helemaal niet in Opeinde wilde wonen”, lacht Monique. ,,Maar mijn man volgde het unieke bouwproject in natuurgebied de Peinder Mieden al een tijd en wilde graag eens kijken, want er was die dag een kavel vrijgekomen.” En dus reed het stel op een zonnige donderdag in november richting Opeinde. ,,We kwamen hier en verbaasden ons over de schitterende plek. We zagen zelfs reeën lopen. We gingen die avond uit eten en waren zo enthousiast dat we dit project maar niet uit ons hoofd kregen.” Het echtpaar besloot door te pakken en de maandag erop namen ze een optie op de kavel.

Ze verkochten hun huis in Leeuwarden, trokken tijdelijk in een huurhuis en stortten zich volledig op de bouw van hun nieuwe droomhuis. ,,Onze kinderen wonen inmiddels allemaal niet meer thuis, dus het huis hoefde niet meer zo groot te zijn als ons vorige. We hebben zelf het vloeroppervlak getekend. Verder dachten we na waar we de ramen wilden hebben. Ook over de uitstraling van het huis hadden we direct een idee: we wilden een schuurwoning, dat past goed in het gebied. Daarna hebben we een bouwkundig tekenbureau in de arm genomen om de rest voor ons uit te tekenen.”

 

Peinder Mieden | Nieuwbouw | Hekstra

 

Peinder Mieden | Nieuwbouw | Hekstra

Over de vraag wie het huis ging bouwen bestond van begin af aan geen twijfel: Hekstra mocht het doen. ,,Ik ken Romke al vanaf dat hij 16 jaar oud is. Hij is getrouwd met mijn nichtje Jildau en ik weet nog dat hij haar vaak kwam halen op zijn brommertje”, glimlacht Monique. Het stel kreeg weleens te horen dat het geen verstandige keuze was om met familie in zee te gaan met zo’n project, maar daar hebben ze zich niet door laten weerhouden. ,,We hadden het volste vertrouwen in Romke en dat bleek niet onterecht. Het hele bouwproject was een feestje. De bouwers van Hekstra dachten heel goed mee, niets dan lof. Ik heb veel bewondering voor Romke. Ik vind het heel knap hoe hij alles doet.”

De inspanningen van Hekstra hebben geresulteerd in een volledig zelfvoorzienende woning die rust op een stevige basis. Het is een houtskeletbouwwoning die is versterkt met een staalconstructie. ,,Want het kan hier nogal hard waaien”, legt Monique uit. Eenmaal op locatie werd alles in elkaar gezet. Henk was ook heel vaak op de bouwplaats te vinden, want de kapschuur bouwde hij zelf samen met een vriend. ,,Daardoor hadden we hele korte lijntjes met de bouwers wat heel erg prettig werkte.”

In februari vorig jaar was het zover en konden Henk en Monique hun spullen verhuizen. Sindsdien genieten ze elke dag van hun prachtige huis dat tot in elk detail geheel naar hun eigen wens is. ,,We hebben over elk lichtknopje nagedacht. Een heel project, maar we vonden het fantastisch om te doen. Het bouwproces werd heel goed begeleid door Hekstra. Het was alle moeite meer dan waard, want we wonen hier ontzettend uniek en heel erg fijn.”

 

Peinder Mieden | Nieuwbouw | Hekstra

Peinder Mieden | Nieuwbouw | Hekstra

Peinder Mieden | Nieuwbouw | Hekstra

Peinder Mieden | Nieuwbouw | Hekstra

terug naar nieuwsoverzicht

Meld je aan voor onze nieuwsbrief: