De Hollanderwijk vernieuwen en verduurzamen

Vlak achter het station in Leeuwarden waan je je terug in de tijd. Smalle straatjes en knusse arbeidershuisjes uit 1905 typeren de karakteristieke wijk de Hollanderwijk. De gehele wijk vormt een rijksmonument en dus worden de huizen tot in de puntjes onderhouden. De nieuwste klus: alle 177 monumentale woninkjes zijn toe aan een nieuw dak. Aan Hekstra en bouwbedrijf Lont de uitdaging om dit voor elkaar te krijgen.

,,We zijn al zo’n 2 tot 2,5 jaar bezig met dit leuke, maar complexe project”, vertelt Jorrit van der Veen. Hij is projectleider bij Lont en verantwoordelijk voor de planvorming en uitvoering van deze mega klus in de Hollanderwijk. ,,Deze wijk moet worden verbeterd op het gebied van duurzaamheid en wooncomfort zodat de woningen weer veertig jaar vooruit kunnen. Op zijn minst, ik denk dat ze zelfs klaar zijn voor de komende honderd jaar.”

Dit project voeren de mannen van Lont en Hekstra uit voor woningcorporatie Elkien. ,,Hekstra is onze vaste partij voor het aanpakken van de daken en we betrekken ze ook bij het maken van de plannen”, legt Jorrit uit.

Doordat de Hollanderwijk de status rijksmonument met zich meedraagt kwamen de vakmensen van Lont en Hekstra al in de eerste fase voor verschillende uitdagingen te staan. ,,We liepen tegen vragen aan zoals: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het aanzicht zo weinig mogelijk veranderd? Kunnen we het dak van buitenaf isoleren? En hoe zorgen we ervoor dat nieuwe dakpannen niet zo nieuw lijken?”, somt Jorrit op.

Samen met een architect en Hekstra is er gekeken naar de mogelijkheden. ,,Hekstra heeft uitgezocht hoe de bestaande pannen nagemaakt kunnen worden. Want nieuwe, glanzende dakpannen zijn geen gezicht in zo’n karakteristieke wijk. Er worden nu dakpannen gemaakt waarvan de glazuurlaag is aangepast, zodat ze niet te nieuw lijken. Maar dat zijn ze natuurlijk wel!”

Om alle bedachte oplossingen uit te testen wordt er nu een modelwoning gemaakt. Jorrit vertelt: ,,We maken één woning helemaal klaar, zodat de welstandscommissie en de monumentencommissie dit huis kan beoordelen. Op deze manier halen we alle kinderziektes eruit, voordat we aan alle 177 woningen beginnen. Bij de

beoordeling van deze modelwoning was zowel de monumentencommissie als de welstandscommissie heel positief. We kregen te horen: ‘Laten we dit project gebruiken om te laten zien hoe monumentaal bezit verduurzaamd kan worden.’ Een heel mooi compliment!”

Het is niet voor het eerst dat Lont en Hekstra hun krachten bundelen. Sinds 20217 werken de beide bedrijven regelmatig samen en dat bevalt nog steeds goed. ,,De bedrijfsculturen van Lont en Hekstra sluiten gewoon goed bij elkaar aan”, laat Jorrit weten. ,,We weten wat we van elkaar kunnen verwachten, er is weinig ruis op de lijn. Daarnaast zijn we allebei goed in het leveren van maatwerk. We zijn niet gebonden aan vaste concepten en daarom zoeken we elkaar graag op om samen te werken aan bijzondere projecten.”

Jorrit kijkt uit naar het eindresultaat van de Hollanderwijk. ,,Het is een heel bijzonder project. Ik geloof erin dat het fantastisch gaat worden en ik denk dat dit één van mijn mooiste herinneringen wordt binnen mijn carrière.”

terug naar nieuwsoverzicht

Meld je aan voor onze nieuwsbrief: