/ / / / / / / / / / / / / /
Eind jaren ‘80 is een opmerkelijke ontwikkeling zichtbaar in de wereld van rietdekken. Want langzaam maar zeker maakt kunstriet zijn opmars. Hoewel het gebruik ervan nog in de kinderschoenen staat en kunstriet in de voorgaande jaren niet altijd de gewenste resultaten opleverde, ziet Johan Hekstra kansen.
Een jaar lang legt Johan Hekstra zich in deze tijd toe op het werken met en leggen van kunstriet. Tot voor kort was het werken met kunstriet niet aantrekkelijk. Het ‘riet’ was immers heel glad, zodat men goed kon zien dat het om ‘nep-riet’ ging. Maar naarmate het product de interesse van meer consumenten begint te wekken, slaat Johan de handen ineen met een kunststofproducent om het product naar een nieuw en hoger niveau te tillen.
Zo brengt Hekstra ‘patentriet’ op de markt, een nieuwe en verbeterde versie van kunstriet. Met een lage brandgevoeligheid valt het ‘nieuwe riet’ voortaan onder de categorie ‘steen en pannen’, waardoor verzekeringspremies voor de daken en inboedels omlaag schieten. Het kunstriet belooft bovendien een stuk langer mee te gaan. Ook kan het kunstriet op een breder scala aan daken worden gelegd: daken van huizen die dichtbij andere huizen liggen en daken met een hoek van minder dan 45 graden. Bovendien verkleurt het kunstriet, in tegenstelling tot natuurriet, niet.
Begin jaren ‘90 stromen de verzoeken voor het leggen van kunstriet binnen. Trots legt Johan de hand aan het eerste kunstrieten dak in Friesland. Met behulp van platen niet hij het moeiteloos vast. Zijn liefde voor natuurlijke producten op het dak blijft natuurlijk wel bestaan. “Een rieten dak hoort thuis in ons landschap”. Maar: “Kunstreid hat no ein kear de takomst.”
Het kunstriet wordt vanaf deze tijd door de firma Hekstra vanuit Damwoude verkocht en gelegd onder de naam ‘patentriet’. Met het nieuwe kunstriet kan de firma Hekstra al snel de kost goed verdienen. De beide broers beseffen dat het natuurlijk niet te vergelijken is met traditionele rieten daken. “Maar je kunt toch nooit weten wat men mooi vindt”, zegt Johan. “De een vindt de moeder mooi, de andere de dochter. Zo zit het nu eenmaal.” Binnen het vakgebied wordt daar anders over gedacht. Als de firma Hekstra eens met een overheadprojector een presentatie mag geven voor de leden van de ‘Vakfederatie Rietdekkers’ over de mogelijkheden van kunstriet, zijn de reacties wisselend. De een is voor, de ander tegen.
Voor de broers Hekstra is kunstriet niet meer dan een model om de kost te verdienen. Naast het traditionele rieten daken brengt men voortaan niet alleen kunstriet aan, maar ook eternit- of golfplaten op de vele stallen van boeren in de omgeving. Het bedrijf verdient daar veel meer aan, bovendien is het eveneens sneller aan te brengen. Ook brengt men vanaf deze tijd pannen daken aan. “Met alleen rieten daken hadden we gewoon te weinig werk”, vertelt Ebele. “We moesten breder kijken als bedrijf. Riet was een tijd echt uit de mode. Men vond het te duur of het gaf teveel onderhoud. Dus zochten we naar alternatieven om de markt te kunnen bedienen. Je moet je wel redden, dus zoek je andere zaken om overeind te blijven.”
Als de vraag naar patentriet toeneemt, begint de familie Hekstra in 2000 ‘Patentriet Nederland bv’. Het kunststof riet wordt vanaf deze tijd niet alleen in Nederland op tal van daken geplaatst, maar eveneens in België, Amerika en zelfs China. De voordelen van patentriet zijn dan breed bekend in de markt. Het heeft een duurzaam karakter en is relatief gemakkelijk te leggen en onderhoudsarm. Want er vindt geen groei van mos, algen en schimmels plaats. Omdat er onder het dak geen nestbouw plaatsvindt, is er ook veel minder last van vogels. Bovendien zijn brandgevaarlijke situaties uitgesloten, waardoor patentriet onder een verzekeringspremie van harde dakbedekking valt. En die valt veel lager uit dan bij natuurriet. Maar ook het uiterlijk spreekt veel mensen aan. Alleen kenners kunnen het nog onderscheiden van natuurriet, het is kunststof met charme. De rietdekkers van Hekstra reizen dan ook door het hele land om het aan te brengen, van villa’s tot vakantiehuizen.