Samen bouwen met Zwanenburg

Wie langs de Bonkevaart in Leeuwarden rijdt, ziet dat er prachtige bungalows worden gebouwd door Hekstra. Tegelijkertijd is het bouwbedrijf uit Damwâld ook aan de gang in Dokkum om unieke kadewoningen aan het water te bouwen. Projecten waar de vakmensen van Hekstra met veel plezier aan werken, want beide projecten zijn uniek van zichzelf. Maar voor het zover is dat er daadwerkelijk gebouwd kan worden, gaat er heel wat aan vooraf. Altijd weer een flinke klus, die de Hekstra’s gelukkig lang niet altijd alleen hoeven te klaren. Samenwerken met andere partijen doen ze graag.

Zo zijn de projecten Mooi Blitsaerd in Leeuwarden en StadsDock in Dokkum tot stand gekomen in samenwerking met Zwanenburg Projecten. Zij zijn de initiator en bedenker van deze projecten, maar hoe komt zo’n project eigenlijk tot stand? Inge Mutsaers van Zwanenburg Projecten kan er alles over vertellen.

Projectontwikkeling
,,Zwanenburg is een projectontwikkelaar uit Heerenveen”, legt Inge uit. ,,We bedenken concepten voor nieuwbouwprojecten, maar doen ook transformaties van oude gebouwen en realiseren (binnenstedelijke) nieuwbouwprojecten.”

Het eerste gezamenlijke project met Hekstra kan Inge zich nog goed herinneren. ,,Dat was in Noordwolde, daar zochten we nog een aannemer”, vertelt Inge. ,,Erik Zwanenburg, eigenaar van Zwanenburg Projecten en Romke Hekstra zijn bekenden van elkaar en zo kwam van het één het ander. Romke had toen net het familiebedrijf overgenomen, dus we gunden hem deze opdracht ook wel. Hekstra past bij ons, maar paste ook goed bij dit project. En nu zijn we al een aantal projecten verder”, lacht Inge.

Van idee tot uitvoering
Bij het starten van nieuwe projecten begint het allemaal bij het vinden van de juiste locatie. ,,En als die eenmaal gevonden is dan gaan we in gesprek met de gemeente”, vertelt Inge. ,,Soms heeft de gemeente duidelijke richtlijnen en soms krijgen we de vrije hand en laten we een architect een schetsontwerp maken. Dit koppelen we weer terug naar de gemeente. Als we groen licht krijgen gaan we op zoek naar een aannemer bij dit project. We kijken dan of een nieuwbouwproject bij een aannemer past en vervolgens onderzoeken we een mogelijke samenwerking.”

Kopersbegeleiding
,,Naast het ontwikkelen en realiseren van het project is kopersbegeleiding een onderdeel dat minstens zo belangrijk is”, vertelt Inge. ,,Zodra de woningen verkocht zijn draag ik het stokje vol vertrouwen over aan Rie-Anne van Hekstra. Zij begeleidt alle kopers in het proces van het laten bouwen van een nieuwbouwwoning en helpt ze bij het maken van allerlei keuzes; van uitbouw tot extra stopcontacten en van lichtplan tot interieuradvies. Wij raken niet echt uit beeld bij deze koper, want we vinden het heel belangrijk dat we de klant volgen tot aan de oplevering.”

,,Hekstra is altijd erg goed in het begeleiden van de kopers, ik heb er nooit werk van”, lacht Inge. ,,Het is heel fijn dat dit soepel verloopt en Rie-Anne haar achtergrond als interieuradviseur helpt hier ook bij. Het belang van de koper staat altijd voorop, dat vinden wij als Zwanenburg erg belangrijk. Ik heb nog nooit een koper gehad die ontevreden was bij Rie-Anne, dat is echt wel een compliment!”

Mooi Blitsaerd
Voor het project Mooi Blitsaerd is de keuze ook op Hekstra gevallen. Dit plan wordt in drie fases gebouwd. ,,Dit project is heel uniek qua ontwerp”, laat Inge zien. ,,De architect heeft bedacht dat elke koper zijn eigen huis binnen de kaders kan samenstellen. Zo heb je de betonnen onder- en bovenplaat en alles daar tussenin mogen de kopers zelf bedenken. Er zijn twee type

bungalows die je mag uitbouwen of opbouwen, maar je mag de woning ook spiegelen. Tot slot zijn er nog twee types steen en twee soorten hout waar je uit kan kiezen. Zo heb je wel eenheid, maar tegelijkertijd een heel gevarieerd beeld in één wijk.”

,,Dit project past heel goed bij Hekstra”, vindt Inge. ,,Hekstra is een fijne bouwer, want het maakt hen vaak niet zoveel uit of er uiteindelijk nog een wandje moet worden verplaatst of dat toch dat ene stopcontact wat meer naar links moet. Ze zijn heel flexibel en denken goed mee. Op dit moment is ook fase 3 volledig verkocht, dus dat is een goed teken!”

StadsDock
,,Hekstra bouwt ook het project StadsDock voor ons in Dokkum. Wij zijn heel trots op dit project. Als dit in Heerenveen stond, had ik er wel willen wonen”, lacht Inge. ,,Het is echt prachtig geworden. Met een heerlijke diepe achtertuin aan het water en een eigen aanlegsteiger. Hekstra heeft nog meegekeken naar de technische details en meegedacht om dit slim uit te voeren. Wij vinden het altijd erg fijn als een aannemer nog mee kan denken in het ontwerp van de architect. Want daar wordt het vaak nog beter van.”

Hekstra en Zwanenburg Projecten

Hekstra en Zwanenburg Projecten

StadsDock

terug naar nieuwsoverzicht

Meld je aan voor onze nieuwsbrief: