Historie

Hekstra is een écht familiebedrijf en sinds 2017 is de vierde generatie in het bedrijf gestapt: Romke Hekstra. Het bedrijf is onderverdeeld in vier disciplines: Bouwers, Rietdekkers, Dakmeesters en Prefab en in elke discipline komt ons vakmanschap naar voren. Binnen Hekstra willen we voor een thuisgevoel zorgen, niet alleen voor onze klanten, maar ook voor onze medewerkers. Maar eerst, vertellen we je graag hoe het vroeger thuis ging bij de familie Hekstra...

1925

START

Ebele Hekstra is ongeveer 20 jaar als hij in 1925 start met het rietdekkersbedrijf. Het was economisch gezien een moeilijke periode met als dieptepunt de beurscrash op de New York Stock Exchange, ook wel Zwarte Donderdag genoemd. Ebele weet van doorzetten en zijn bedrijf overleeft de daaropvolgende crisisjaren en de Tweede Wereldoorlog. Hij werkt in deze tijd met 2 of 3 medewerkers in het bedrijf, voornamelijk seizoenswerkers.

1950

DE JAREN ‘50

Ebele Hekstra heeft inmiddels een gezin en zoon Romke werkt nu ook in het bedrijf. Rietdekken blijft hoofdzaak, maar er ondertussen worden ook timmer- en verbouw klussen bij boeren gedaan. Romke trouwt in 1955 en verhuist met zijn vrouw naar de Haadwei, naast de Christelijke Gereformeerde Kerk in Damwâld. Ondertussen verhuist pake Ebele met het bedrijf naar de Nijewei in Damwâld.

1960

DE JAREN ‘60

Het gaat goed met het rietdekkersbedrijf en eind jaren ‘60 breidt het bedrijf zich verder uit. Via de ruilverkaveling verhuist het bedrijf naar de boerderij aan de Willemsstrjitte in Damwâld, waar het bedrijf nog steeds is gevestigd.

1979

1979 DE DERDE GENERATIE

Romke’s zoons, Ebele en Johan, vormen de derde generatie die Hekstra BV succesvol draaiende houdt. Ze gaan niet direct aan de slag in het familiebedrijf. Zo werkt Ebele eerst nog bij bouwbedrijf Reitsma in Drachten, destijds onderdeel van de Wesselsgroep. Broer Johan neemt ondertussen een kijkje in de keuken bij andere rietdekkers en gaat voor cursussen onder andere naar Engeland tot de militaire dienstplicht roept. In 1978 wordt vader Romke ziek. Dat is het moment waarop Johan definitief kiest voor het familiebedrijf. Broer Ebele sluit in 1981 aan.

1980

1980 FRIES AANNEMERSBEDRIJF

Er is in deze tijd veel vraag naar aannemers en zo wordt in 1980 Fries Aannemersbedrijf BV opgericht. Ook deze nieuwe tak floreert en er worden verbouwingen, renovaties en uitbouwen in heel Noordoost Friesland uitgevoerd.

2000

2000 PATENTRIET NEDERLAND BV

Een innovatie op het gebied van riet, Patentriet, wordt uitgevonden. De Hekstra’s gaan mee in deze innovatie en richten Patentriet Nederland BV op. Het kunststof riet wordt niet alleen in Nederland op daken geplaatst maar, ook in België, China en Amerika.

2011

2011 DAKRENOVATIE

Wij begonnen als rietdekkers, maar tegenwoordig zijn we van alle daken thuis. In 2011 mochten wij onze eerste dakrenovatie doen. Deze vond plaats in Marknesse & Kraggenburg in opdracht van Van Wijnen Gorredijk.

2017

2017 VIERDE GENERATIE

De zoon van Ebele, Romke, stapt in het bedrijf. Hij nam het stokje over van zijn vader en zijn oom. Romke heeft ervaring opgedaan bij Bouwbedrijf Lont als projectontwikkelaar en bij Van Wijnen als adjunct directeur projectontwikkeling. Romke droomt ervan om de meest unieke rietdekker en bouwer te worden door het anders te doen, mee te denken, de uitdaging aan te gaan en vooral aandacht blijven schenken aan de mens.

2019

2019 PREFAB AFDELING

In 2019 hebben we onze eigen prefab afdeling opgezet. Prefab, ook wel houtskeletbouw (HSB), is een manier van bouwen waarbij we de constructies van hout in de werkplaats maken en op de bouwplaats in elkaar zetten. Deze afdeling is niet alleen faciliterend voor de bouw, maar ook voor onze dakmeesters.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief: