Waarom kiezen
voor prefab?

Prefab heeft veel voordelen, zoals dat je flexibel en snel kunt bouwen. Maar ook een aantal duurzame voordelen, zoals: energiezuinig, brandveilig en kostenbesparend. Lees hier alle voordelen van prefab.

Flexibel en snel bouwen
Het woord zegt het al: prefabricage. De bouwelementen worden in de fabriek of bouwplaats al klaargemaakt, zodat je ter plekke op de bouwplaats snel kunt bouwen. De woning of aanbouw is dus snel klaar. De voorbereidingsfase vraagt iets meer tijd, maar dat komt de kwaliteit ten goede. Prefab is ideaal bij toepassingen voor aanbouw en verbouw. Zo heb je minder last van de verbouwing, omdat het sneller staat.

Duurzaam en circulair
Als je kiest voor prefab (houtskeletbouw), dan betekent dat comfort door de hoge isolatiewaarden en een gezond leefklimaat. Hout ademt namelijk goed en heeft daardoor een positief effect op de luchtvochtigheid in de woning.

Kostenbesparend
Met prefab kan de woning al in vier dagen staan. De funderingen die bij deze soort bouw gebuikt worden zijn lichter en daarmee in prijs ook goedkoper dan bij traditionele bouw. Dit betekent dat je met een houten woning flink wat geld kunt besparen.

Energiezuinig
Een prefab woning biedt veel comfort en is energiezuinig. Wanneer je een stenen woning in de winter wilt verwarmen, gaat veel van deze energie in het verwarmen van de stenen zitten. Stenen stralen namelijk nog lang kou uit. Hout is een licht materiaal en warmt daardoor sneller op. Hierdoor heb je een lager energieverbruik. De keerzijde hiervan is dus wel dat het in de zomer ook sneller warm wordt door de zon. Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen door bij het ontwerp van woning aandacht te besteden aan ventilatie en zonwering.

Brandveilig
Je hoort wel eens: prefab is niet brandveilig, maar dit is een misverstand. Natuurlijk brandt hout, maar het duurt lang voordat massief hout echt vlam vat. En als het eenmaal brandt, houdt het langer zijn dragende kracht dan constructies van staal. Dit komt omdat er een zwarte laag verkoold hout aan de buitenkant ontstaat die het hout isoleert. Dit zorgt ervoor dat inbranden steeds langzamer verloopt. Hierdoor kan instortingsgevaar lang voorkomen worden. Bij een stalen constructie is dat een ander verhaal. Staal houdt zijn sterkte minder lang als de temperaturen oplopen.

De combinatie van hout met onbrandbare gipsplaten zorgt voor brandveiligheid. Uit vele onderzoeken van brand in woningen blijk keer op keer dat de bouwmethode niet van invloed is op de brandkans in een woning. Wat voor al van invloed blijkt, is het gedrag van de bewoners en de brandbaarheid van de inrichting.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief: