Uilenborden

De kroon op een boerderij: een uilenbord. Wij hebben onderhoudsvrije uilenborden ontwikkeld van hoogwaardig kunststof. Een langere levensduur, minder onderhoud en meer plezier. Maar zo’n uilenbord, waar komt dat eigenlijk vandaan?

 

De plek waar de drie zijden van het dak, van een boerderij of schuur bijeenkomen, is een kwetsbare plek in de constructie. Het uiteinde van de nokbalk werd tegen wind en regen bescherm door een driehoekig bord: het uilenbord. De naam komt van het feit dat boeren graag wilden dat er uilen zijn gaan nestelen in hun schuur, dat waren namelijk goede muizenvangers. Daarom zaten er gaten in het uilenbord, tegenwoordig zijn deze vaak afgesloten.

Elk uilenbord heeft eigen kernmerken per streek, maar er zijn twee elementen die in elk bord terugkeren: de makelaar en twee zwanen. Per streek zijn deze op een eigen manier vormgegeven. Vroeger kon je tevens aan de vorm en kleur van het uilenbord zien of de boerderij eigendom van de boer was, of dat hij het gepacht had. Tegenwoordig is het als nog de kroon op het dak, het maakt de boerderij of woning af.
 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief: