Zonnepanelen op een rieten dak

Een rieten dak met zonnepanelen is momenteel in flinke opmars! Het is dan ook een vraag die wij vaak krijgen: kan je zonnepanelen op een rieten dak plaatsen? Het antwoord is niet simpel, maar het kan zeker wel! Let wel op: dit kan niet op elk rieten dak. Het is dus belangrijk om te kijken of je dak geschikt is.

Er zijn een aantal voorwaarden waar je dak aan moet voldoen:

  • Er moet genoeg ruimte zijn voor de ligging van het riet. Het riet moet namelijk niet te dicht op de zonnepanelen zitten. Het moet kunnen ventileren vanwege de brandveiligheid;
  • Heb je nog geen rieten kap, dan moet je ook rekening houden met de helling van je dak. Hoe steiler het dak, hoe beter het riet blijft. Op een steiler dak kan het water er beter afglijden, waardoor het riet minder gaat rotten. Het dak moet minstens een hellingshoek van 45 graden hebben;
  • Zonnepanelen laten plaatsen op een bestaand rieten dak is lastiger. Het kan het niet zomaar op het rieten dak geplaatst worden. Het is belangrijk dat de constructie waterdicht blijft, maar ook blijft ventileren. Er zal een uitsparing gemaakt moeten worden, dit is vergelijkbaar met het plaatsen van een dakraam in een rieten dak.

 

zonnepanelen rieten dak

zonnepanelen rieten dak

Hoe worden zonnepanelen op een rieten dak geplaatst?

De zonnepanelen worden altijd in samenwerking met andere partijen geplaatst. Wij zijn zelf geen specialist in zonne-energie, maar wel in rieten daken! We vinden het belangrijk dat er vooraf goed overleg plaats vindt tussen alle partijen om de zonnepanelen boven op jouw rieten dak te plaatsen.

We maken eerst een uitsparing in het bestaande rieten dak, daarna worden de zonnepanelen gemonteerd in een bed van EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer) en met aluminium voetjes vastgemaakt. We zullen samen het plan van aanpak bespreken, zowel voor een bestaand rieten dak of een nieuw rieten dak met zonnepanelen.

Voor- en nadelen van zonnepanelen op een rieten dak

Elk voordeel heeft zijn nadeel, zo ook bij zonnepanelen op een rieten dak, waar over welke voor- en nadelen spreken we dan?

Voordeel: dubbel zo duurzaam!

Met zonnepanelen op je rieten dak ben je dubbel zo duurzaam. Riet is een natuurlijk materiaal, waardoor je al een bijdrage levert aan een beter milieu. Met een zonnepaneel erbij wek je ook nog een duurzame energie op, zo ben je dus dubbel zo duurzaam!

Voordeel: lagere energierekening én hogere woningwaarde

Met zonnepanelen op een rieten dak wek je natuurlijk je eigen zonne-energie op. Dit is gratis energie en zo bespaar je dus op je energierekening. Zo kun je de investering van een rieten dak en zonnepanelen weer terugverdienen. Dit zijn dezelfde voordelen als zonnepanelen op een gewoon dak.

Naast een lagere energierekening, word je woningwaarde vaak ook hoger als je zonnepanelen hebt geplaatst. Dit leidt meestal tot een betere energielabel en dus een hogere woningwaarde.

Nadeel: minder efficiënt

Als er te weinig ventilatie tussen de panelen en het rieten dak is, worden de zonnecollectoren te warm. Hierdoor zijn de panelen minder efficiënt en heb je dus ook minder opbrengst. Dit vergroot ook het brandgevaar.

Nadeel: hoge premie op je opstalverzekering

Een ander nadeel is de kans op brandgevaar, hierdoor kan het lastiger zijn om een opstalverzekering af te sluiten. Lukt dit wel, dan is vaak je premie aan de hoge kant. Hou hier wel rekening mee.

Ja, ik wil een rieten dak met zonnepanelen. Wat nu?

Super dat je de keuze hebt gemaakt! Als eerste ga je meestal offertes aanvragen voor zonnepanelen, maar dat hoef je nu natuurlijk niet te doen, je zit al op de juiste plek! We stellen je graag voor aan Romke Alle Wielstra, hij is binnen Hekstra dé man van het riet. Bij hem kun je terecht voor zonnepanelen op een bestaand dak of een nieuw rieten dak.

Eerst gaan we kennismaken, we komen daarvoor graag bij je langs. Vervolgens komen wij met een voorstel. Hoeveel zonnepanelen, waar moeten de zonnepanelen liggen en de grootste vraag: wat gaat het kosten? Als je hier tevreden mee bent, gaan we samen de details doorspreken en een datum prikken!

Button: offerte opvragen

Button: contact opnemen

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief: